Top 5 capitale poluate din Uniunea Europeană: pe ce loc e Bucureștiul
Știm deja că Bucureștiul este un oraș foarte poluat, dar acum aflăm că se situează chiar în top 5 cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană.
Conform celui mai recent raport IPCC, orașele sunt responsabile pentru mai bine de 70% dintre emisiile globale care amenință întreagă planetă. Raportul specifică faptul că numeroase comunități urbane din zona Marii Negre și din zona Orientului Mijlociu se confruntă cu unele dintre cele mai serioase efecte din cauza schimbărilor climatice.
Așadar, Bucureștiul e a cincea cea mai poluată capitală din UE, după Varșovia, Zagreb, Atena și Sofia.
Bucureștiul, pe locul 5 in UE la poluare
Cele mari probleme sunt traficul și faptul că importăm foarte multe mașini second-hand din vestul Europei, care încearcă gradual să interzică sau să taxeze tot mai mult motoarele diesel și motoarele poluante. De asemenea, există o nevoie foarte mare de încălzire în rândul populației urbane, iar problema nu e doar în București, ci și în alte orașe cu CET-urile care nu sunt utilizate la o rată atât de mare ca acum 20-25 de ani.
Poluarea la nivelul întregii țări, în ultimele zile, este ridicată. În București s-au înregistrat în ultimul timp grade de poluare masivă în Capitală. Limitele normale au fost depășite chiar cu 700% în anumite zone.
Ministerul Mediului a venit cu motivul: susține că în seara zilei de marți, 15 februarie, începând cu ora 21.00, la nivelul întregii țări, concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv. Astfel, emisiile de poluanți s-au acumulat la nivelul solului, din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei.
Conform Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), s-a înregistrat o creștere semnificativă a poluării, provenită din activitatea industrială, din utilizarea intensivă a sistemelor de încălzire și din arderile ilegale de deșeuri.
Mai multe proiecte de acte normative ce vizează reducerea poluării prin stoparea arderilor ilegale sau neconforme de deșeuri așteaptă să fie adoptate, conform Avocatnet.ro.
Potrivit MMAP, din cauza condițiilor meteo nefavorabile dispersiei particulelor, emisiile de poluanți s-au acumulat la nivelul solului, iar astfel calitatea aerului a scăzut semnificativ.